6 листопада, 2018

Дерев'янко: Правоохоронці покривають напади на активістів та журналістів, які заважають їм красти (ВІДЕО)

Трагічна смерть активістки Катерини Гандзюк привернула увагу до численних нападів на громадських активістів і журналістів, які не розслідуються належним чином правоохоронцями.

Про це заявив один з лідерів РНС, кандидат в Президенти України, народний депутат Юрій Дерев’янко на брифінгу в парламенті.

Він висловив глибоке співчуття родині Гандзюк. «Дуже прикро, що ми маємо такий трагічний результат – Катя вбита. І тільки це стало поштовхом, що у Верховній Раді почали говорити про захист українців, захист активістів та журналістів. Тільки тому, що це питання піднялось, можливо воно врятує десятки сотні життів інших активістів», - підкреслив нардеп.

Він обурився заявами правоохоронців в парламенті.

«Сьогодні ми бачили цей жахливий піар Генеральної прокуратури і всіх правоохоронних органів, які прийшли, замість того, щоб розказати, як вони за останні 3-4 роки боряться з тими бандитами і людьми, які піднімають руку на громадських активістів, журналістів. Ці злочини, яких уже понад 200, не розслідуються», - обурився Дерев’янко.

Він додав, що в Раді була створена перша тимчасова слідча комісія присвячена цій болючій темі. «Хоча величезна кількість спроб нас, депутатів, було спрямовано на те, щоб створювати по різних фактах ТСК по бездіяльності правоохоронних органів, розслідування актів злочинів, які стосуються і журналістів, і громадських активістів», - нагадав політик.
Заяву Луценка про відставку Дерев’янко назвав «принизливим цирком».
«Сьогодні цей принизливий цирк, коли генпрокурор виходить на трибуну ВРУ і говорить про те, що він подає у відставку, а потім імітують голосування за його відставку, розуміючи, що регламентних процедур і ніяких наслідків цього немає – це є чистої води піар і цирк», - заявив Дерев’янко.
«Те, що відбулось в залі – це велика ганьба всьому парламенту, коли генпрокурор з трибуни ВРУ має совість принижувати народних депутатів. Коли найвища процесуальна особа в країні, замість того, щоб дотримуватись законів і Конституції, просто грубо ними нехтує. Розуміючи, що це кругова порука. Це та система, яка сьогодні продукує більшу кількість злочинів, ніж під час правління Януковича», - додав депутат.
Він нагадав, що представники ГПУ ігнорували засідання профільного антикорупційного комітету, на яких розглядались конкретні випадки нападів на активістів.

«А представники БПП і частково Народного фронту взагалі зривали комітет для того, щоб не заслухати конкретні випадки», - обурився депутат.

Він також заявив, що у кримінальних справах, які стосуються нападів на активістів, працює по одному слідчому. Натомість, у фейкових справах, спрямованих на те, щоб закрити рот активістам, діє по 6-8 слідчих.

«Під вашим дахом використовуються озброєні люди, приватні армії, щоб затикати рот всім активістам, щоб вони вам не заважали красти, щоб не заважали використовувати різні злочинні схеми», - звернувся Дерев’янко до правоохоронців.

Він також виступив за ухвалення в парламенті законопроект №1098 про тимчасові слідчі комісії. «ТСК мають стати реальним інструментом впливу на правоохоронну систему, на розслідування резонансних справ», - переконаний нардеп.

Дерев’янко запросив журналістів і громадських активістів у четвер, 8 листопада о 14.30 на засідання двох підкомітетів антикорупційного комітету, яке буде присвячене обговоренню проекту закону щодо внесення змін до Кримінального кодексу України щодо посилення захисту громадських діячів та професійної діяльності журналістів.

Нагадаємо, у вівторок Генпрокурор Юрій Луценко заявив з трибуни парламнету, що подасть заяву про свою відставку, проте парламентська коаліція не підтримала його відставку.

Верховна Рада створила Тимчасову слідчу комісію для проведення розслідування нападів на радницю Херсонського мера Катерину Гандзюк та інших громадських активістів.