15 лютого, 2019

Дерев’янко: Щоб зберегти ліси, чисту воду і повітря, потрібно змінити владу і побудувати нову систему (ФОТО, ВІДЕО)

Кандидат в Президенти України від партії «ВОЛЯ», народний депутат Юрій Дерев’янко взяв участь у круглому столі «ВОЛЯ захистити довкілля» за участі координатора екологічного напрямку в партії «ВОЛЯ» Тетяни Пришляк, сільських голів та депутатів місцевих рад, екологів та активістів.

Про це повідомила прес-служба нардепа.

Учасники заходу обговорили актуальне питання порятунку Карпатських лісів, екологічної шкоди від діяльності Бурштинської ТЕС та агрохолдингів, проаналізували ефективність використання коштів екофонду області, небезпеку використання пластику та можливості його утилізації.

«Бурштинська ТЕС - головний забруднювач повітря в області, то чорний сніг падає, то зелений дощ, не допускають перевірку на підприємство. Впливу ні громада, ні депутати не мають», - повідомила Тетяна Пришляк.

Юрій Дерев’янко зазначив, що подав декілька депутатських запитів і звернень з цього питання.

«Але коли у вертикалі все під контролем, вони кажуть що нічого не можуть зробити, бо їх власник не пускає на перевірку, бо є мораторій. Але і при мораторію відбувається купа фактів, коли допускають до перевірки. Якщо це стосується Ахметова - бачимо таку реакцію, коли когось іншого - то швидко відкривають кримінальні справи. Вже мораторій закінчився, але у них буде інша відмазка. ДТЕК - це власність Ахметова і тут все зрозуміло, один з найбільших олігархів наплював на інтереси українців», - сказав депутат.

Колишній працівник ТЕС Володимир Федорченко колишній працівник ТЕС зазначив, що в державі, де керують Порошенко і Ахметов, не можна нічого змінити.

«Ми намагались щось зробити, хотіли екологічну незалежну експертизу, але структура, яка робить експертизи повністю під ДТЕКом і напише те, що скажуть. Проводилось виїзне засідання комісії з екології облради, говорили ні про що. Фільтри ніхто не ремонтує. Держава збільшила квоту викидів в атмосферу і вони нібито нічого не порушують. Якщо лишиться ця влада то нічого не зміниться, а буде ще гірше. Здоров’я людей не покращується від того, що вони сплачують екологічний податок», - сказав він.

Дерев’янко зазначив, що колись були менші квоти на викиди.

«Бо у них були свої люди на місцях, які покривали, коли кількість викидів зашкалювала. Зараз у них люди вже не хочуть йти на такі злочини і вони вирішили на державному рівні підняти квоту. Та в нормальних країнах взагалі такого немає, там навпаки екологічне законодавство постійно стає більш жорстким», - обурився кандидат в Президенти.

Він додав, що такі дії влади робить людей бідними і хворими, а країну слабкою. Тому потрібно обов’язково змінювати владу під час виборів, щоб змінити систему.

Під час круглого столу обговорили і отруєння земель пестицидами та абсолютну безкарність за це. Зокрема, в Отинії хворіють люди, гине риба і бджоли через підприємство «Оскар» яке обробляє паї небезпечними хімікатами.

Активістка та юрист Марія Карпюк повідомила, що люди вже звертались в поліцію, викликали посадовців, було порушено кримінальне провадження, дійшли висновку що пестициди не сертифіковані і прострочені, крім того відбувається недотримання захисних зон. «Нема органу, який би контролював ці фірми, надавав дозволи на пестициди, лабораторії, де б їх робили, усе державне, а незалежна експертиза коштує великі гроші», - зазначила активістка.

Еколог Володимир Красноштанов зазначив, що є склади отрутохімікатів, однак вони напіврозвалені, порозсипались хімікати. «Все відкрите, розмивається дощами, зараз воно нічиє. Контролю за складами немає, навіть не встановлені знаки, що там небезпечна зона». – повідомив він.

Юрій Дерев’янко зазначив, що екологічні активісти та тисячі українців борються за ліси, числе повітря і воду, однак ініційовані законопроекти, петиції, звернення, містинги майже не рухають ситуацію, яка складась.

«Добре, що у нас ця дискусія до виборів і ще можна це змінити, аби ми врешті не боролись з негативом, а могли будувати позитив. Ті, хто це розуміють мають донести це і до інших мешканців», - закликав Дерев’янко.

Він закликав кожного свідомого українця на виборах 2019 року не віддавати жодного голосу старій системі, яка ігнорує людей, продовжуючи грабувати, брехати і зраджувати.

Дерев’янко вважає, що у олігархів потрібно забрати монополію на формування влади, монополію на економіку, монополію на політику, монополію на ЗМІ.

«А для цього нам треба на виборах забрати у них владу. Нас почують!», - підсумував Дерев’янко.