17 травня, 2019

Зниження прохідного бар’єру та партійні блоки: Дерев’янко розповів про найкращу виборчу систему

Верховна Рада має ухвалити новий закон про вибори, який передбачатиме пропорційну систему за відкритими партійними списками, скасування мажоритарки та заборону політичної реклами під час виборів.

Таку думку висловив лідер партії «ВОЛЯ», народний депутат Юрій Дерев’янко в ефірі 4 каналу.

Він нагадав, що в коаліційній угоді це було передбачено, однак депутати за 4,5 роки не спромогтись цього зробити.

«Ми повинні мати пропорційну систему за відкритими партійними списками, забороною політичної реклами під час виборів, без мажоритарки», - підкреслив нардеп.

Також Дерев’янко виступає за зниження прохідного бар’єру. «Можливо, прохідний бар’єр треба понизити – це означає, що буде більше оновлення в Верховній Раді, буде більше нових людей, буде менше впливу грошей на цей процес», - вважає він.

Також на думку депутата, на цьому етапі було б непогано, щоб могли формуватися блоки політичних партій.

«Але це мать бути однозначно відкриті партійні списки за пропорційною системою, коли людина прив’язана до території, до своїх виборців, коли за неї виборці голосують і, в залежності від того, скільки голосів отримав той чи інший депутат, він стає вище чи нижче в списку. Це дуже важливо, щоб не партія визначала, не гроші визначали, а люди», - підкреслив політик.

Дерев’янко додав, що незважаючи на те, що він потрапив в парламент як мажоритарник, він виступає за скасування мажоритарної системи.

«Я вважаю, що це краща система, вона менш корупційна, більш прозора і дає можливість нам оновлювати парламент краще», - підсумував Дерев’янко.

Нагадаємо, 17 травня фракція "Народний фронт" вийшла із парламентської коаліції, на формування нової коаліції відводиться 30 днів, протягом яких Верховна Рада не може бути розпущена.

Депутати призначити інавгурацію новообраного президента Зеленського на 20 травня. Його радник Дмитро Разумков заявив, що Володимир Зеленський, вступивши на посаду президента України, буде ініціювати розпуск Верховної Ради, спираючись на відсутність коаліції.